Podnikům ministerstva obrany se daří i ve stínu předražené zakázky

 19. 07. 2024      kategorie: Obranné akvizice - výstroj, výzbroj, technika    

Ministerstvo obrany nedávno zveřejnilo výsledky hospodaření svých státních podniků za rok 2023, které přinesly smíšené výsledky. Zatímco některé podniky vykázaly zisky, jiné se potýkaly s finančními problémy. Mezi ty úspěšné patří LOM Praha a Vojenské lesy a statky, zatímco VOP CZ skončil ve ztrátě.

LOM Praha, zaměřený na letecký průmysl a výcvik pilotů, dosáhl zisku 30,19 milionu korun, což je téměř dvojnásobek oproti předchozímu roku. Vojenské lesy a statky vykázaly zisk 211,9 milionu korun, což je sice pokles oproti předloňskému roku, ale stále značný úspěch. Vojenský výzkumný ústav a Vojenský technický ústav rovněž skončily v plusu, čímž přispěly k celkovému pozitivnímu obrazu podniků pod ministerstvem obrany.

Ministerstvo obrany teď navíc uzavřelo významnou rámcovou dohodu s Vojenským technickým ústavem na dodávku mobilní dílenské techniky pro Armádu ČR. Tato dohoda v hodnotě přes 10 miliard korun představuje krok k modernizaci zastaralé techniky - moderní dílenská vozidla nahradí dosluhující prostředky na bázi vozidel Praga V3S, čímž se zlepší logistické zabezpečení armády.

Děje se tak nicméně krátce poté, kdy vyšlo najevo, že Vojenský technický ústav v letech 2018 až 2021 předražil ministerstvu obrany zakázku na vývoj dronů. Projekt dronů Vážka A a Vážka B, za který si VTÚ naúčtoval 42 milionů korun, měl ve skutečnosti hodnotu pouze v řádu stovek tisíc. Až nyní se ukázalo, že VTÚ použil levné komerční drony čínské výroby, z nichž jeden ani nedokázal přestavět do kýženého stavu.

Ačkoliv tedy výsledky hospodaření resortních podniků za rok 2023 ukazují na pozitivní trend a úspěchy, je nezbytné věnovat pozornost i výkonu patřičného dohledu. Není zisk jako zisk, zvláště když je vytvářen za státní peníze.

Zdroj úvodní foto: Flickr AČR

 Autor: redakce