Více peněz a povolení tetování mají přilákat nováčky do Vězeňské služby

 19. 07. 2024      kategorie: Novely zákonů, služba a kariéra    

Vězeňská služba České republiky se ocitla v krizi způsobené nedostatkem personálu, která má závažné dopady na její fungování a bezpečnost. S cílem zvýšit atraktivitu práce u této služby bylo nedávno přijato rozhodnutí povolit tetování.

tetování VS

Vězeňská služba ČR byla nucena povolit tetování, aby zvýšila zájem o práci mezi potenciálními uchazeči. Tetování bylo dlouho tabu, ale měnící se společenské normy a nedostatek zájemců o práci v této oblasti vedly k uvolnění pravidel. Nicméně, jsou stanovena přísná omezení na tetování, která nesmí propagovat politické názory, diskriminaci či potlačování lidských práv a tetování na hlavě a ve vlasové části jsou nadále nepřípustná.

Zájem o práci ve Vězeňské službě ČR je velmi nízký z několika důvodů:

Riziková povaha práce: Práce ve věznicích je nebezpečná a náročná, což odrazuje mnoho potenciálních uchazečů.

Nedostatečné platové podmínky: Platové podmínky nejsou dostatečně atraktivní, zejména v porovnání s jinými ozbrojenými sbory.

Přepracování a nedostatek personálu: Vězeňská služba se potýká s velkým množstvím přesčasů a přetížením personálu. Každý neobsazený post musí být pokryt přesčasy, což vede k přetížení a únavě zaměstnanců.

Zákaz používání mobilních telefonů: Mladí lidé jsou odrazováni zákazem používání mobilních telefonů během služby, což znamená být až 12 hodin bez kontaktu se sociálními sítěmi.

Vězeňské službě ČR aktuálně chybí asi 1200 zaměstnanců, z toho 800 do služebního poměru. Nejhorší situace je v Praze, Plzni, Jiřicích a Valdicích, kde chybí až 18 % pracovníků. Tento nedostatek vede k nárůstu agresivity vězňů a častějším pokusům o útěk, což zvyšuje riziko pro zbylé zaměstnance a narušuje bezpečnostní situaci ve věznicích.

V reakci na kritickou situaci bylo koncem června rozhodnuto, že Vězeňská služba dostane více peněz. Ministerstvo spravedlnosti žádalo vládu o navýšení rozpočtu o 1,2 miliardy korun, aby mohlo zvýšit platy zaměstnanců a zlepšit pracovní podmínky.

Vězeňská služba také spustila samostatnou náborovou stránku https://nabor.vscr.cz/

 Autor: redakce