Další vlna žalob policistů za doplacení pohotovostních služeb

 21. 07. 2024      kategorie: Novely zákonů, služba a kariéra    

Po příslušnících speciální pořádkové jednotky pražské policie se do soudních sporů pustili i policejní pyrotechnici. Žádají doplacení pohotovostních služeb, které jim byly propláceny pouze částečně. Tento problém se netýká jen policistů, na soudy se před pár lety kvůli nesprávnému proplácení přesčasů a pohotovostí obraceli také vojáci.

Pyrotechnici bojují o své peníze

Tři desítky bývalých i současných pyrotechniků Policie ČR podaly žaloby na vedení policejního prezidia. Následují tak více než tři stovky policistů z pražské SPJ, kteří rovněž žádají doplacení pohotovostí. Podle bývalého pyrotechnika Michala Hribika dostávali pyrotechnici za "pohotovost" pouze 10 až 15 procent z částky, která jim měla náležet.

"Když jsme měli pohotovost, museli jsme být k dispozici 24 hodin denně a vyjet během pěti minut. To znamená, že jsme prakticky stále pracovali," vysvětlil Hribik, který u policie sloužil 19 let, z toho 12 roků u pyrotechniků. Pyrotechnici požadují také doplacení služebního příjmu za směnný režim, což by mělo zahrnovat příplatek deset procent ze mzdy.

Soudy dávají policistům za pravdu

Podle Hribika celková částka, kterou pyrotechnici požadují, činí 10 až 15 milionů korun. Městský soud v Praze rozhodl ve prospěch pyrotechniků, přičemž stejný verdikt potvrdil i Nejvyšší správní soud. První náměstek policejního prezidenta musí nyní žádosti pyrotechniků znovu projednat a uhradit náklady řízení ve výši přes 340 tisíc korun.

Více než 320 policistů ze speciální pořádkové jednotky (SPJ) pražské policie také požaduje doplacení pohotovostních služeb. Důvod je stejný - pohotovosti maskovaly de facto běžnou práci. Tito policisté však dostávali jen 35 procent platu, a tak žádají doplacení zbytku do 100 procent. Přestože vedení pražské policie jejich žádosti dosud vždy odmítlo, soudy jim daly za pravdu. Městský soud v Praze nařídil vedení pražské policie jejich nároky znovu projednat.

Policisté si navíc stěžují na nepřiměřenou délku správního řízení a nedodržování zákonných lhůt. Někteří z nich, včetně těch, kteří u policie sloužili přes 25 let, byli kvůli svým požadavkům velením donuceni odejít.

Podobný problém i u vojáků

Nesprávné proplácení přesčasů a pohotovostí není problémem jen u policie. Příkladem jsou stovky vojáků z 21. základny v Čáslavi, kteří si po třech letech soudních sporů vybojovali v roce 2016 proplacení pohotovostí a přesčasů. Vedení základny se dlouho snažilo jejich nároky odmítnout, ale vojáci se nevzdali a uspěli. Psali jsme o tom zde a zde.

Problém s nesprávným proplácením pohotovostních služeb a přesčasů ukazuje na systémové nedostatky v rámci státních bezpečnostních složek. Je s podivem, že policejní velitelé opakují stejnou chybu, která již neprošla jejich armádním protějškům. Kdo ví, zda se se stejným problémem za čas nepřihlásí ještě hasiči nebo příslušníci Vězeňské služby.

 Autor: redakce