Dodání nových vojenských batohů potrvá 5 let

 18. 07. 2024      kategorie: Obranné akvizice - výstroj, výzbroj, technika    

Ministerstvo obrany se už čtvrtým rokem snaží nakoupit nové batohy. Proces se opakovaně zadrhává, což způsobuje frustraci jak mezi vojáky, tak mezi odpovědnými úředníky. Na tlumoky objednané v roce 2021, které měly být kompletně dodány do října 2024, si počkají nejméně do roku 2026.

Ministerstvo obrany se pokoušelo nakoupit nové batohy v roce 2021, kdy ve výběrovém řízení zvítězila outdoorová společnost Husky CZ. Firma tehdy nabídla cenu 4087 korun za velký tlumok s objemem 75 litrů a 2416 korun za menší, čtyřicetilitrový. Na pořízení minimálně 12 600 batohů v každé velikosti bylo vyčleněno 273,8 milionu korun. Nicméně rámcová dohoda musela být ukončena poté, co Husky CZ požádala o dodatečné navýšení jednotkové ceny kvůli nárůstu cen vstupních materiálů a energií. Ministerstvo nemohlo na tento požadavek dle zákona přistoupit a dohoda byla zrušena.

Teprve letos bylo vyhlášeno nové zadávací řízení na nákup 21 tisíc kusů tlumoků ve dvou potřebných velikostech. Ministerstvo obrany plánuje uzavřít smlouvu do konce roku 2024 a dodávky mají proběhnout ve dvou etapách v období od července 2025 do října 2026. Zvláštní je, že zatímco se v roce 2021 počítalo s třemi roky na výrobu, nyní by to měly být jen dva roky. Hlavním kritériem pro výběr dodavatele je opět nejnižší nabídková cena.

Nákupy armádního vybavení, jako jsou batohy, kanady nebo helmy a vesty, často naráží na byrokratické překážky. Šéf armády Karel Řehka si proto před časem rýpl v tomto duchu i do ministryně obrany. Jenže není to jen problém resortu obrany. Veřejné soutěže se v Česku zaměřují především na cenu, což má za následek výběr nejlevnějších nabídek, které však nemusí splňovat kvalitativní požadavky. A jak se nyní ukázalo, avizovaná cena nemusí být ani realistická. Tento přístup zaměřený na cenu je důsledkem protikorupční hysterie, která před lety zasáhla českou politiku.

Jedním z dalších problémů veřejných soutěží je, že vojáci nemohou požadovat vybavení od  konkrétního výrobce, i kdyby bylo léty používání ověřené. Musí ho ve veřejné soutěži popsat co nejpřesněji a zároveň obecně. Pokud pak zadání působí, že je šité na míru konkrétnímu dodavateli, často se ohradí konkurence a to vede k blokování celého procesu prostřednictvím Úřadu na ochranu hospodářské soutěže.

Ruská hrozba nám sice neustále připomíná, že je nezbytné najít rovnováhu mezi transparentností a efektivitou, aby byla naše armáda schopna rychle a účinně saturovat své potřeby, přesto nelze očekávat, že by došlo ke změnám. Zákon o zadávání veřejných zakázek byl totiž novelizován teprve před rokem, aniž by výše popsaný tlak na cenu odstranil.

Zdroj úvodní foto: Flickr AČR

 Autor: redakce