Budoucnost zahraničních misí české armády: Plány a aktuální mise

 10. 07. 2024      kategorie: Politické vize, koncepce, strategie    

Ministerstvo obrany plánuje výrazné zvýšení počtu vojáků v zahraničních operacích. Ministryně Jana Černochová (ODS) oznámila ambiciózní cíl, že do roku 2025 bude v zahraničních misích sloužit více než 2,5 tisíce českých vojáků, přičemž hlavní důraz bude kladen na východní hranici NATO. "V roce 2025 bychom měli mít k dispozici přibližně 2 660 vojáků pro zahraniční operace, a v roce 2026 by jejich počet měl být zhruba 2 600," uvedla Černochová.

Plány ministerstva obrany

Tento plán reflektuje aktuální bezpečnostní výzvy a měnící se mezinárodní situaci. Poslanec a bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) k tomu uvedl: „Tento návrh zohledňuje nové globální bezpečnostní hrozby, které se objevují v různých regionech světa.“ Bezpečnostní analytik Milan Mikulecký zdůraznil, že pro české vojáky je tento krok zásadní pro jejich připravenost a adaptaci na nové bezpečnostní scénáře.

Posílení východního křídla NATO a další mise

Očekává se, že vláda brzy schválí posílení východního křídla NATO o dalších 800 vojáků, čímž se celkový počet zvýší na 2 000. Zvláštní důraz bude kladen na misi ALTEA v Bosně a Hercegovině, kde by měl počet českých vojáků vzrůst z 12 na až 200. Tito vojáci budou připraveni v České republice a v případě potřeby se rychle přesunou na Balkán.

Po roční pauze se čeští vojáci mohou vrátit také do Afriky. Ministryně Černochová předložila návrh na vyslání jednotek do Mauritánie sněmovnímu výboru pro obranu. V minulosti působili čeští vojáci v Mali, kde se podíleli na výcviku místních jednotek a boji proti islamistickým teroristickým skupinám. Stabilizace severní a střední Afriky je klíčová pro omezení nelegální migrace do Evropy, což potvrdil poslanec Ondřej Lochman (STAN).

Aktuální zahraniční mise

V současnosti působí čeští vojáci v misích v Pobaltí, Kosovu, na Slovensku a v Polsku. Nedávným významným milníkem bylo předání velení Mnohonárodního bojového uskupení na Slovensku (MN BG SVK) Ozbrojeným silám Španělska. Tento krok je důkazem pokračujícího závazku České republiky k posilování mezinárodní bezpečnosti a spolupráce v rámci NATO. Českou republiku v uskupení nyní zastupuje 72. mechanizovaný prapor z Přáslavic.

Čeští dělostřelci jsou od počátku tohoto roku součástí mezinárodního úkolového uskupení předsunutých sil NATO v Litvě. Nedávno úspěšně absolvovali certifikační cvičení podle standardů NATO, kde se podíleli na plánování a řízení operací v mezinárodním prostředí. Palebná baterie poskytovala podporu litevskému 13. mechanizovanému husarskému praporu během obrany a následně při protiútoku, což probíhalo za neustálé komunikace v angličtině.

Do Kosovu se se právě přesouvá třetí jednotka Vojenské policie KFOR, která bude mít na starosti monitorování situace, zajištění bezpečnosti základny a provádění patrol. Tato jednotka se v rámci výcviku připravovala na zvládání davových nepokojů a další specifické úkoly, včetně prohledávacích operací a rychlé reakce při napadení základny.

 

Zdroj úvodní fotografie: Army.cz

 Autor: redakce