Den pozemního vojska BAHNA 2024. Zahajte prázdniny na největší přehlídce vojenské techniky a historie

 26. 06. 2024      kategorie: Obranné akvizice - výstroj, výzbroj, technika    

Na letošní Den pozemního vojska BAHNA 2024, který se koná v sobotu 29. června na tankodromu u Strašic, se můžete těšit na jedinečný zážitek plný vojenské techniky a akčních ukázek. Tento již 34. ročník přináší nejen přehlídku moderní techniky české armády, ale také možnost prohlédnout si historické stroje a zbraně.

 

Program začíná v 9:00 seskokem výsadkářů, následovaný dynamickou leteckou přehlídkou stíhaček JAS-39 Gripen a bitevníků L-159 ALCA. Pásová i kolová technika, včetně nově získaných německých tanků Leopard 2A4, bude hlavním lákadlem pro všechny návštěvníky. Leopardy se představí jak v akci, tak při statické ukázce, kde si je můžete prohlédnout zblízka.

 

K vidění bude také další těžká technika, jako jsou kolová bojová vozidla Pandur II, lehká obrněná vozidla Iveco či samohybné houfnice DANA. Dále budete mít možnost porovnat dva typy tanků T-72 – původní verzi M1 a modernizovanou M4CZ. Ukázka průzkumného bezpilotního prostředku PUMA 3AE a další zbraně pozemních sil doplní pestrou škálu vystavované techniky.

 

V dynamických ukázkách se představí útočící mechanizovaná četa, záchrana odloučené osoby a odražení nepřítele za podpory tanků T-72. Přítomnost vojáků ze zahraničních armád, včetně německého Bundeswehru s bojovým vozidlem pěchoty PUMA a slovenských kolegů s průzkumným vozidlem BPzVI, dodává akci mezinárodní rozměr.

 

Nezapomeňte navštívit sekci historické techniky Nadace pozemního vojska AČR, kde se představí obrněný transportér OT-64 a další historická vozidla. Kromě dynamických ukázek armádní techniky se představí také Policie ČR, Vězeňská služba ČR a Hasičský záchranný sbor ČR.

Praktické informace a organizační pokyny

Vstup na akci BAHNA 2024 je zdarma. Parkování je zajištěno na záchytných parkovištích v obcích Dobřív a Strašice, odkud je zajištěna speciální autobusová doprava na místo konání akce. Pamatujte, že se akce odehrává v Chráněné krajinné oblasti BRDY, proto respektujte vymezené prostory a pravidla ochrany přírody.

 

Nezapomeňte, že účast na akci může být pro vaše domácí mazlíčky velmi hlučná, proto doporučujeme zvážit jejich přítomnost.

 

Zažijte jedinečný den plný vojenské techniky, historie a nezapomenutelných zážitků! Podrobný program naleznete na www.bahna.eu.

Tip na letní výlet: Muzeum na demarkační linii v Rokycanech

Do svého prázdninového programu můžete rovněž zařadit výlet do Muzea na demarkační linii v Rokycanech, které je největším nestátním vojenským muzeem v České republice. Muzeum, provozované Nadací pozemního vojska AČR, nabízí expozici vojenské techniky 20. století se zaměřením na konec válečných operací a techniku spojeneckých a německých jednotek.

 

Expozice zahrnuje rozsáhlou sbírku vojenské techniky, včetně tanků, obrněných vozidel a dělostřeleckých zbraní, a přináší tak fascinující pohled do vojenské historie.

 

Muzeum sídlí v bývalých kasárnách raketového pluku na okraji Rokycan, kde se díky podpoře města Rokycany a velení armády podařilo vytvořit unikátní prostor pro uchování a prezentaci dobové vojenské techniky. Klíče od areálu byly slavnostně předány při oslavách Dne veteránů 11. listopadu 1997 a pro veřejnost bylo muzeum zpřístupněno 1. května 1998.

 

 Autor: redakce